fbpx

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Evde Bakım

Birçok ameliyat gibi açık kalp ameliyatından sonra evde bakım da çok önemlidir. Hastanın iyileşme sürecini daha rahat ve hızlı geçirebilmesi için birtakım kurallara mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. Bunların başında ilaç kullanımı, beslenme, aktivite, yara bakımı, ağrı kontrolü, enfeksiyon kontrolü, hijyen, varis çorabı, korse kullanımı, cinsel yaşam, hangi durumlarda doktorunuzu aramalısınız gibi konular bulunmaktadır.

İlaç Kullanımı

Açık kalp ameliyatı sonrası taburculuk ardından doktorunuzun size ağızdan alacağınız ilaçları reçete edecektir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birileri tedaviniz için gerekli olabilir:

  • Kan sulandırıcı: Aspirin, Coumadin, vb. türevi olan bu ilaç, kanın pıhtılaşmasını önleyecektir.
  • Kalp ilaçları: Kalbinizi güçlendirecek ve kalp hızınızı düzenleyeceklerdir.
  • Dışkı yumuşatıcılar: Bağırsak hareketlerinizin normale dönmesini kolaylaştırarak, kabız olmanızı önleyecektir.
  • Diüretik ilaçlar (idrar söktürücüler): İdrarla daha fazla sıvı atmanızı sağlayarak, vücudunuzda fazla sıvı birikimi ve ödem oluşmasını önleyeceklerdir.
  • Açık Kalp Ameliyatı Sonrası ilaçlarınızı size belirtilen saatlerde, düzenli olarak ve doğru dozda kullanmanız, tedavinizin doğru şekilde devam etmesi için çok önemlidir.

Beslenme

Açık kalp ameliyatı sonrası iştahınızda azalma olabilir, bu geçici bir durumdur ve birkaç hafta sonra geri dönmesi beklenir. Bu nedenle ameliyat sonrası ilk bir ay diyet yapmaktan kaçınınız.

Tat alma duyunuzda da birkaç hafta boyunca azalma görülebilir.

Diyetinizde et, sebze, meyve ve karbonhidrat içeren, az tuzlu ve proteinden zengin besinler ile lifli gıdalar almaya özen göstermelisiniz.

Aktivite

Yürüyüş, kalp cerrahisi ameliyatı sonrası sizin için oldukça faydalı bir aktivitedir. Düzenli yürüyüşlere başlama zamanınızı doktorunuz belirleyecektir.  Aktivite ve dinlenme arasında denge sağlamalı, yemekten sonra egzersize başlamadan önce en az 30 dakika dinlenmelisiniz. Doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmalısınız.

Ameliyat bölgenizin iyileşmesi ortalama 6-8 hafta sürmektedir. Bu süreç içerisinde araba kullanma, itme-çekme hareketleri, 4 kg’dan fazla ağırlık kaldırma gibi ameliyat bölgenizi zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız.

Kilonuzu her gün aynı saatte kontrol etmelisiniz.

Ortalama 6-12 hafta sonra işinize dönebilirsiniz, bu konuda hekiminiz sizi bilgilendirecektir.

3 hafta boyunca ziyaretçilerinizi kısıtlı tutmalısınız.

Yara Bakımı

Ameliyat bölgenizde ağrı, gerginlik vb. durumlar olabilir, zaman içerisinde bu şikayetler gerileyecektir. Dikişleriniz, 1 hafta sonra kontrole geldiğinizde hekiminiz tarafından değerlendirildikten sonra alınacaktır. Bu süreçte yara bölgeniz için herhangi bir losyon, yağ, pudra, vb. ürünler kullanmamalısınız.

Yara bölgenizi, taburculuk sonrası sabun ve su ile nazikçe yıkayabilirsiniz. Şiddetli fırçalamak ya da silmekten kaçınmalısınız.

Yara bulunan bacaklarınızda şişlik ve ödemi önlemek amacıyla yüksekte tutmaya ve bir süre bacak bacak üstüne atmamaya özen göstermelisiniz.

Solunum-öksürük egzersizlerinizi, göğüs bölgenizdeki yaranızı küçük bir yastık ile destekleyerek rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Özel durumlarda hekiminizin önerilerini dikkate almalısınız.

Ağrı Kontrolü

Taburculuk sonrasında omuz, sırt ve göğüs bölgenizde ağrılarınız olabilir, günlük aktiviteleriniz sırasında ameliyat bölgeniz gerilebilir. Solunum ve öksürük egzersizlerinizi yaparken oluşan basınç nedeniyle ağrılarınız olabileceğinden göğüs bölgenizi yastıkla destekleyebilirsiniz.

Ağrılarınız için hekiminizin önerdiği ağrı kesiciyi de kullanabilirsiniz.

Enfeksiyon Kontrolü

Yara bölgesindeki enfeksiyon belirti ve bulguları olması durumunda hekiminizi bilgilendirmelisiniz. Bunlar; hassasiyet, kızarıklık, şişlik, yaradan yeni bir akıntı olması ya da mevcut akıntının artması ve ateştir.

Hijyen

Taburculuk sonrası banyonuzu, yara bölgeniz iyileşene kadar küvet içerisinde yapmamalı, sadece basit bir duş almalısınız.

Varis Çorabı

Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.

Korse Kullanımı

Kalp ameliyatı sonrası göğüs bölgenizin desteklenmesi ve göğüs kemiğinizin iyileşmesi için göğüs korsenizi ortalama 1,5 ay boyunca giymelisiniz.

Cinsel Yaşam

Taburculuk sonrası cinsel hayatınıza ortalama 4-6 hafta sonra geri dönebilirsiniz. Özel durumlarda hekiminizin önerilerini dikkate almalısınız.

Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?

Aşağıdaki şikayetlerden bir veya bir kaçı olduğunda doktorunuzu aramalısınız.

  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Bulantı- kusma
  • Çarpıntı
  • Bayılma
  • Yüksek ateş (37,5°C -38°C)
  • Yarada hassasiyet, kızarıklık, şişlik, akıntı
  • İdrar yapma güçlüğü, koyu renkli idrar, ağrılı idrar yapma
  • Ani ve hızlı kilo artışı
  • Eller ve ayaklarda şişlik
  • Hızlı ya da düzensiz nabız
  • Herhangi bir kanama

Herhangi bir sorunuz olduğunda hekiminiz ve hemşirenize danışmaktan çekinmeyin.

Yoruma kapalı.