Kalp Kapak Ameliyatı (Tamir veya Değişim) Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
Onarılan veya değiştirilen kapağınız sağlıklı bir şekilde çalışsa da düzenli olarak kontrol altında tutulması gerekir. Her ne kadar tamir edilen veya değiştirilen kapağınız doğal kapağı taklit ediyor olsa da hiçbir zaman aynı değildir. Kalp kapak tamiri veya değişimi ameliyatından sonra, sağlığınızı korumak için düzenli kardiyolog muayenelerinize gitmeyi ihmal etmeyin.
Uzun dönem sağlığınız için düzenli kardiyolog muayenelerinizi ihmal etmeyin
- Ameliyattan hemen sonra
- Ameliyattan altı ay sonra
- Yılda bir veya kardiyoloğunuzun önerdiği sıklıkta
Muayeneleriniz fizik muayene, ekokardiyografi, elektrokardiyografi gibi işlemlerden ve bazı tetkiklerden oluşmalıdır.
Ekokardiyografi nasıl bir tetkiktir?
Ekokardiyografi (EKO) radyasyon içeren bir işlem değildir ve işlem sırasında herhangi bir ilaç kullanılmadığından dolayı, hamileler ve yeni doğmuş bebekler dahil herkese herhangi bir risk oluşturmadığı için uygulanabilir.
Bu işlem sayesinde doktorunuz, kalbinizi ve kapakçıklarınızı eş zamanlı olarak nasıl çalıştığını görür. Ayrıca kalbinizi ve odacıkların büyüklüğünü inceler. Doppler ultrason, kapakçıklardan geçen kan akışını gösterdiğinden dolayı kalp kapakçıklarınızın yapısını ve hareketini de gösterir.
Ekokardiyografi ile birlikte uygulanacak başka bir test de elektrokardiyografidir (EKG). İşlemi uygulayacak teknisyen, kalbinizin elektriksel aktivitesini incelemek için göğsünüze yumuşak yapıdaki elektrotlar takacaktır. Bu sayede kalbinizin ritmi hakkında bilgi edinilir.
Tamir edilmiş veya değiştirilmiş kalp kapağınızda sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Deneyimli bir cerrah tarafından yapılan ameliyattan sonra kalp kapağınız uzun ömürlü olacaktır. Ancak ameliyat sonrası bu kapak zamanla yıpranabilir. Hastalar genellikle kapakçıklarının sorunlu olup olmadığını nasıl anlayacaklarını merak ederler. Bu nedenle ameliyattan sonra yılda bir defa kardiyoloğunuza muayeneye gitmeniz yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda oluşabilecek yeni şikayetlerinize dikkat etmeli ve gözlemlemelisiniz.
Olası bir kapak hastalığı belirtileri nelerdir?
- Nefes darlığı
- Çarpıntı
- Bacaklarda ve ayaklarda şişme
- Göğüste rahatsızlık
Ek olarak günlük sıradan fiziksel aktivitelerinizde bazı değişiklikler fark edebilirsiniz. Kolay olduğunu düşündüğünüz günlük aktiviteler yaparken kendinizi yorgun hissedebilir veya nefes darlığı çekebilirsiniz.
Bunların tümü veya benzer belirtiler fark ettiğinizde, derhal doktorunuza başvurmanız büyük önem taşır. Bu tür durumlar acil ele alınması gereken konulardır.
Kalp kapağınızı olası hasarlardan koruyun
İnfektif endokardit (kapakta enfeksiyon olması) ölümcül bir hastalıktır ve kalp kapakçıklarınıza büyük ölçüde zarar verebilir. İnfektif endokardit riski altında olup olmadığınızdan emin olmak için bu konuyu doktorunuza mutlaka danışın.
Kalp kapak hastalığı ameliyatı (kapak tamiri veya değişimi) geçirdikten sonra endokarditi önlemek için aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
- Tüm doktorlarınıza ve diş hekiminize kalp kapak hastalığınız olduğundan bahsedin. Ameliyat detaylarınızın yazılı olduğu kartınızı yanınızdan ayırmayın.
- Uyku sırasında tekrarlayan ateş veya aşırı terleme gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa zaman kaybetmeden kardiyoloğunuzu arayın ve belirtilerin artmasını beklemeyin. Soğuk algınlığı ve grip endokardite neden olmaz. Ancak boğaz ağrısı, genel vücut ağrıları ve ateş gibi aynı belirtileri gösteren diğer enfeksiyonlar endokardite neden olabilir. Her ihtimale karşı bu tarz şikayetleriniz varsa kardiyoluğunuza danışmayı ihmal etmeyin.
- Ağız sağlığınıza özen gösterin ve düzenli aralıklarla diş hekiminize muayene olun.
- Doktorunuz tarafından hazırlanan ve endokardit hastalığınızın detaylarının yazılı olduğu kartınızı yanınızdan ayırmayın.
- Diş, bağırsak veya mesane tedavileri öncesinde, doktor kontrolü altında antibiyotik kullanın.
- Almanız gereken antibiyotik türü ve miktarı konusunda mutlaka doktorunuza danışın. Randevu gününüzden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenerek uygulayın.
Genel olarak kapak hastalığının ömür boyu devam edecek bir süreçten oluşur. İlaçlar, cerrahi işlemler ve diğer tedaviler kalp kapak hastalığınızı kalıcı olarak iyileştirmeyebilir. Kalp kapaklarınızın düzgün çalıştığından emin olmanız için ameliyattan sonraki süreçte ömür boyu tıbbi takibe ihtiyacı olduğunu unutmayın ve düzenli kardiyolog randevularınızı aksatmayın.
Kan sulandırıcı kullanımı
Kalp kapağınız mekanik kapakla değiştirilmişse veya ritim bozukluğu varsa hayat boyu kan sulandırıcı kullanmanız gerekir. İlacın doz ayrlamalarına göre kullanımı çok önemlidir. Bu konuda doktorunuzun talimatlarına birebir uymanız gerekir.
Detaylı bilgi için Kalp Kapak Ameliyatı Sonrası Kan Sulandırıcı Kullanımı başlıklı yazımızı inceleyebilir, güncel haberlerden Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.
Yoruma kapalı.