Kalp Kapak Ameliyatı Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Kalp kapak ameliyatı olan kişilerin iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyecek ve operasyondan sonra olası problemlerin riskini azaltacak “Kapak Ameliyatı Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler” başlığı altında 8 önerimiz var.
Enfeksiyonlara Karşı Önlem Alın
Ameliyat sonrası enfeksiyon riskini en aza indirmek için hijyen kurallarına uyun. Kalp kapak ameliyatı olan kişiler, özellikle diş iltihaplanması (diş eti hastalıkları) ve idrar yolu iltihaplanması, safra kesesi iltihaplanması gibi enfeksiyonlara karşı dikkat etmelidir. Çünkü bu tür enfeksiyonlar, kalp kapaklarındaki mekanik veya biyolojik kalp kapaklarında ciddi enfeksiyona neden olabilir.
İlaçlarınızı Düzenli Kullanın
Ameliyat sonrasında kullanmanız gereken ilaçları düzenli bir şekilde doktorunuzun önerdiği doz ve zamanlarda alın. İlaçlarınızı asla kendi başınıza kesmeyin veya değiştirmeyin. Mekanik kalp kapağı bulunan hastaların kan sulandırıcı kullanımı zorunludur ve hayati önemi vardır. Az kullandığı durumda pıhtılaşma olabilir, çok kullanılması durumunda ise kanamaya neden olabilir. Bu nedenle her hastaya göre kan sulandırıcı dozunun ayarlanması gerekir. Belirli aralıklarla kanın sulanma oranına bakılarak, kan sulandırıcı dozu doktorunuz tarafından ayarlanmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında etkileşime girerek bazı sağlık sorunlara neden olabilir. Yeni bir ilaç kullanmaya başlamanız durumunda muhakkak 2-3 gün içinde INR kontrolu tekrar yapılmalıdır. INR takibi artık evde, aynen şeker ölçüm cihazlarında olduğu gibi, bir cihazla, parmak ucundan alınan bir damla kan ile hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmektedir.
Kalp Yükünüzü Azaltın
Kalp kapakları ameliyat esnasındaki yaşınıza, boyunuza ve kilonuza göre belirlenerek takıldığı için kilo alma durumunda kapaklarının fonksiyonları yetersiz olur. Bu nedenle kilo almamaya dikkat etmeniz gerekir. Bu durum, kalp fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir ve kalp yetmezliği gibi komplikasyonların riskini artırabilir.
Düzenli Kontrollerinizi Aksatmayın
Ameliyat sonrasında düzenli olarak doktorunuzun belirlediği kontrolleri yapın. Bu kontrollerde kalp kapaklarınızın durumu ve genel sağlık durumunuz takip edilecektir. İlaç kullanımı, egzersizler ve kontrol randevuları gibi konularda doktorunuzun önerilerine uyun.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenin
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Kalp dostu besinleri tüketmek, tuz alımını kısıtlamak ve doktorunuzun önerdiği diyet planını uygulamak önemlidir.
Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin
Doktorunuzun onayıyla belirli bir süre sonra egzersizlere başlayabilirsiniz. Fiziksel aktivite, kalp sağlığınızı destekler, ancak ne kadarını yapabileceğiniz konusunda doktorunuzun tavsiyesine uygun hareket edin.
Sigara ve Alkol Kullanmayın
Sigara ve alkol kullanımı kalp sağlığı için zararlıdır. Ameliyat sonrasında bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
Belirtileri Dikkate Alın
Herhangi bir beklenmedik farklı şikayetiniz olduğunda, derhal doktorunuza başvurun. Hastaların tüm yaşamları boyunca vücudu ile ilgili yapılacak her girişimde ilgili hekime kendisinde yapay kalp kapağı olduğunu ve kan sulandıcı kullandığını hatırlatması önemlidir. Bu durumda ilgili hekimler gerekli tedbirleri alacaktır.
Unutmayın ki, her hastanın durumu farklı olabilir ve herkesin iyileşme süreci bireysel özelliklere ve ameliyatın türüne bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, en güncel ve kişiye özel tavsiyeleri doktorunuzdan almanız önemlidir.
Bu öneriler kalp kapak ameliyatı olan hastaların yaşam boyunca sağlığını korumasında yardımcı olabilir. Ancak herhangi bir sağlık durumu veya bireysel ihtiyaçlarınız olduğunda, takip eden doktorunuza danışmanız önemlidir.
Kalp kapak hastalıkları ve ameliyatları hakkında detaylı bilgi, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.