Kalp Yapısı ve Çalışma Sistemi
Kalp, kanı tüm vücuda pompalar ve her hücreye oksijen ve besin taşır. Yaşamı sürdürmek için hayati olan bu kan dolaşımıdır. Kalp, birkaç sert kas tabakasından oluşan bir organdır. Perikardiyum dış yüzeyi kaplayan ince bir tabakadır, iç yüzeyi ise endokardiyum ile kaplanmıştır.
Kalp iki üst ve iki alt olmak üzere dört odacığa ayrılmıştır. Atriyum olarak bilinen üst odalar, kalbe gelen kanı alır. Alt bölmeler, kanı dışarı pompalayan ventriküllerdir. Her hazne arasında açılıp kapanan ve kanın hareket etmesine yardımcı olan kapakçıklar bulunur. Bunlar triküspit, mitral, pulmoner ve aort kapakçıklarıdır.
Oksijeni tükenmiş kan kalbe geri döndüğünde bir pompalama döngüsü başlar. Vücutta dolaştıktan sonra, kan sağ ventriküle akmadan önce sağ atriyumdan girer. Daha sonra pulmoner arterler yoluyla akciğerlere pompalanır. Orada, solunan hava ile kan tazelenir. Oksijen bakımından zengin kan, sol atriyum yoluyla kalbe geri döner, burada sol ventriküle gider, ardından aort arteri yoluyla ilerler.
İşlem kendini tekrarlamadan önce taze kan vücuda pompalanır. Bu süreç her kalp atışında istisnasız gerçekleşir. Kalp günde 100.000 kez, yılda 40 milyon kez ve ortalama bir yaşam süresi boyunca 3 milyara kadar atar. Ancak, bir kalp atışını ve bu normal düzeni bozabilecek bazı durumlar vardır.
Ateş, kansızlık, bazı metabolik hastalıklar, kalp kapak hastalıkları, ritim bozuklukları veya kalp krizinden kalp hastalığına ve hipertansiyona kadar değişebilirler. Buna karşılık, egzersiz ve duygusal heyecan da kişinin kalp atışlarını etkileyebilir. Dolaşım sistemini oluşturan çeşitli kan damarları, vücutta yaklaşık 100.000 km boyunca uzanan damarlar, arterler ve kılcal damarlar ağıdır ve kalp, bunun merkezindeki pompadır.
Kalp hastalıkları hakkında detaylı bilgi, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ya da iletişim formu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz. Adres ve iletişim bilgilerimizi Google Haritalar üzerinden inceleyebilirsiniz.
Kalp sağlığınızı korumak ve daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.