fbpx

Aort Kapak Tamiri veya Değişimi

Aort kapağı kalbin sol karıncığının çıkışında bulunur ve en büyük atardamarı olan aorta kan akışını kontrol eder. Kalbin pompaladığı kanın karıncığa geri dönmemesinden sorumludur. Aort kapakta daralma ve yetersizlik görülebilir. aort kapak tamiri veya değişimi bu durumlarda düşünülen bir tedavi yöntemidir.

Aort Kapak Darlığı ve Yetersizliği

Aort kapak darlığı, doğuştan gelen bir hastalıkta olabilir, sonradan da kazanılabilir. En sık görülen doğumsal neden 3 parçalı olması gerekirken iki parçalı olmasıdır. İlerleyen safhada kan akışının sürebilmesi için kalbin sol karıncığının daha fazla çalışarak kas dokusunun kalınlaşmasına sebep olur. Bu durum kalp yetmezliğine zemin hazırlar. Aort kapak yetersizliği genellikle uzun süre belirti vermeden gelişen bir hastalıktır. İleride nefes darlığı, kısa sürede yorulma, göğüs ağrısı ve bayılma aort kapak yetmezliği belirtileridir. Bu belirtiler hastalığın ileri seviyede seyrettiğini gösterir. En riskli durum ise aort kapak yetmezliğinin ani ölümlere sebep olabilmesidir. Aort kapak hastalığı cerrahi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Aort kapak yetersizliği, aortaya pompalanan kanın bir miktarının sol ventriküle (karıncık) geri dönmesi ve buna bağlı olarak karıncığın iş yükünün artmasıdır. Hastalarda nefes darlığı en erken görülen belirtidir. İlerleyen aşamalarda göğüs ağrısı da hastaların belirgin şikayetlerindendir.

Ciddi aort yetmezliği olan hastalar mümkün olan en kısa sürede ameliyat edilmelidir.

Aort Kapak Tamiri veya Değişimi Arasındaki Farklar

Aort kapak cerrahisinde, ameliyat tekniği hastanın tıbbi durumuna göre belirlenmelidir. Riski yüksek olmayan hastalarda klasik aort kapak cerrahisi tekniği tercih edilir. Bu teknikte yine hastanın durumuna göre küçük kesi ile operasyon gerçekleştirmek mümkündür.  Aort kapağının ileri derecede kireçli olduğu yaşlı hastalarda ameliyat süresini kısaltmak ve daha çabuk iyileşmesini sağlamak için, TAVI yöntemine alternatif olarak “dikişsiz aort kapak değişimi” (Sutureless AVR) ameliyatları yapılmaktadır. Bu yöntemde genelde göğüsten veya köprücük kemiği altından yapılan küçük yaralar tercih edilmektedir. Hastalar ameliyat süresi kısa ve yara yeri küçük olduğundan daha hızlı iyileşmektedir.

Taburculuk sonrası doktorunuzun size ağızdan alacağınız ilaçları reçete edecektir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birileri tedaviniz için gerekli olabilir:

  • Kan Sulandırıcı: Aspirin vb. türevi olan bu ilaç, kanın pıhtılaşmasını önleyecektir.
  • Kalp İlaçları: Kalbinizi güçlendirecek ve kalp hızınızı düzenleyeceklerdir.
  • Dışkı Yumuşatıcılar: Bağırsak hareketlerinizin normale dönmesini kolaylaştırarak, kabız olmanızı önleyecektir.
  • Diüretik İlaçlar (İdrar Söktürücüler): İdrarla daha fazla sıvı atmanızı sağlayarak, vücudunuzda fazla sıvı birikimi ve ödem oluşmasını önleyeceklerdir.