fbpx

Endovasküler Aort anevrizması ameliyatları yıllarca klasik yöntemlerle yani açık cerrahi ile tedavi edilmiştir. Son 20 yıldır yeni gelişen teknolojik sistemler sayesinde aort anevrizma tamirleri herhangi bir yara olmadan kateter yardımı ile yapılabilmektedir. Bu teknik ile damar içerisinden anevrizmaya kendinden stentli bir suni damar yerleştirilmektedir. Bu suni damar anevrizma içinde açılarak aort anevrizması içerden tamir edilmiş olur. Endovasküler aort anevrizma tamir tekniği çıkan aorta haricindeki aort anevrizmalarının bir çoğunda uygulanabilmektedir.

Endovasküler Aort Anevrizma

Özellikle yüksek risk grubunda olan hastalarda daha çok kullanılmaktadır. Buradaki amaç hastanın mevcut riskini azaltabilmektir. Özellikle yüksek risk grubunda olan hastalarda daha çok kullanılmaktadır. Buradaki amaç hastanın mevcut riskini azaltabilmektir.

Endovasküler Aort anevrizma

Açık veya endovasküler tekniğin seçilmesinde hastanın yaşı anevrizmanın yerleşme yeri, büyüklüğü, anevrizmanın hayati organları besleyen damarlara olan mesafesi, hastanın genel durumu, hastanın ek hastalıklarının olup olmaması göz önünde bulundurulur ve hasta için en faydalı olacak teknik seçilir. Bazı özel durumlarda anevrizmanın tek seansta açık yöntemle yapılması hasta için yüksek risk oluşturabilir. Tedavinin de sadece endovasküler teknikle yapılamayacağı durumlarda hem açık teknik hemde endovasküler anevrizma onarım tekniği bir arada veya ardışık kullanılarak hastanın tedavisi yapılabilmektedir.

Aort anevrizmasının tedavisi özel deneyim gerektirmektedir. Hastalığın tedavisinde hem cerrahi ekibin hem açık hemde endovasküler aort anevrizması tamiri konusunda deneyimli olması gerekmektedir. Ayrıca teknik donanımın da yeterli olması gerekmektedir.

Endovasküler aort anevrizması tamiri sonucunda yara olmaması nedeniyle hastanede yatış süresi daha kısadır, kan ihtiyacı daha azdır ve günlük yaşantıya dönüş daha kısadır.

Profesör doktor Mustafa Güden 1965 yılında Kayseri’de doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesinin ardından 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesini bitirdi. Kalp Damar Cerrahisi uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünden aldıktan sonra Şişli Florence Nightingale Hastanesinde 10 sene çalıştı. devamı

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Evde Bakım

Taburculuk sonrası doktorunuzun size ağızdan alacağınız ilaçları reçete edecektir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birileri tedaviniz için gerekli olabilir:

  • Kan sulandırıcı: Aspirin, Coumadin, vb. türevi olan bu ilaç, kanın pıhtılaşmasını önleyecektir.
  • Kalp ilaçları: Kalbinizi güçlendirecek ve kalp hızınızı düzenleyeceklerdir.
  • Dışkı yumuşatıcılar: Bağırsak hareketlerinizin normale dönmesini kolaylaştırarak, kabız olmanızı önleyecektir.
  • Diüretik ilaçlar (idrar söktürücüler): İdrarla daha fazla sıvı atmanızı sağlayarak, vücudunuzda fazla sıvı birikimi ve ödem oluşmasını önleyeceklerdir. devam