fbpx

Ameliyat Korkusunu Yenebilirsiniz

0

Ameliyat öncesinde insanlar neden korkar? Deneyimli hekimler olarak bu duyguyu çok iyi anlıyoruz. Ameliyat sırasında kontrolü kaybetme düşüncesi, sürecin belirsizliği ve olumsuz komplikasyonlar, insanları endişelendiren başlıca faktörlerdir. Bu bilinmezlikler, karanlık bir yolda hedefe ulaşmaya çalışmak gibidir.

İnsanlar genellikle bilinmeyenden korkarlar. Ameliyat öncesi süreçte anestezi ve yoğun bakım doktorunuzla yüz yüze görüşmek, cerrahınızdan ayrıntılı bilgi almak ve merak edilen soruların cevaplarını öğrenmek, bu kaygıyı azaltabilir. Hekimlerinizi tanıyarak güven duygusu oluşturmak, ameliyat sırasında bedeninizi başkasına emanet etme konusunda sizi rahatlatacaktır.

Ameliyat Korkusunu Azaltmanın Yolları

Ameliyat kaygısını azaltmak için yapılması gerekenlerden biri, doktorlarınız dışındaki kişilerden bilgi edinmenin önüne geçmek ve ameliyat videoları izlememektir. Şüpheli bilgiler, aklınızı karıştırabilir, kendinizde olmayan belirtileri hissetmenize ve hastalığınızı olduğundan daha kötü senaryolarla değerlendirmeye yol açabilir.

Ameliyat Öncesi Psikolojik Destek Gerektiren Durumlar

Ameliyat öncesi psikolojik destek almanız gereken durumlar şunlardır:

  • Gününüzün çoğunu ameliyatınızı düşünerek geçiriyorsanız,
  • Olası riskleri aklınızdan çıkaramayıp gerçekçi olmayan düşünceleri artırıyor ve bu düşünceler duygu ve davranışlarınızı etkiliyorsa,
  • Uyuyamıyorsanız ve düşünceleriniz bedeninizi etkiliyorsa (nefes darlığı, terleme, çarpıntı, ishal, bulantı vb. şikayetler ekleniyorsa),
  • Ameliyatı riskli olduğunu bile bile ertelemek için yollar arıyorsanız,
  • Ameliyat öncesi panik atak hastasıysanız.

Ölüm Korkusu ve Panik Atak

Ölüm korkusu, ameliyat öncesinde en sık görülen kaygı ve panik atak nedenlerinden biridir. Çünkü herkes, yaşamak ve yaşamını sürdürmek ister. Panik atak hastaları, ameliyat sırasında tehdit altında olduklarını hissettikçe atakları tetiklenir. Hastaların kaygı ve panik atak düzeyini etkileyen faktörler arasında; yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olmamak, kişisel özellikler, yaş, önceki anestezi, kendinin ve yakınlarının cerrahi deneyimleri yer alır.

Kaygıyı Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Günümüzde kullanılan ilaçlar ve teknolojinin yardımıyla, deneyimli anestezi ve cerrahi ekiplerin varlığı sayesinde, geçmişte duyduğunuz ve bizde önyargı oluşturan olumsuz söylemler artık geçerli değildir. Ameliyat öncesi kaygıyı azaltmak için:

  • İyi bir hasta-hekim ilişkisi kurmak,
  • Yeterli hasta bilgilendirmesi sağlamak,
  • Gevşeme ve gerilimi azaltma egzersizleri yapmak,
  • Gerekirse psikiyatrik destek almak.

Bu yöntemlerle ameliyat korkusunu yenebilir ve daha huzurlu bir süreç geçirebilirsiniz.

Dr. Sevim Tarakçı Kolsuk
Anestezi ve Reanimasyon

Kalp hastalıkları hakkında detaylı bilgi hakkında, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ya da iletişim formu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz. Adres ve iletişim bilgilerimizi Google Haritalar üzerinden inceleyebilirsiniz.

Kalp sağlığınızı korumak ve daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.