Carney Kompleksi Nedir?
Carney kompleksi (veya Carney sendromu), nadir görülen, otozomal dominant kalıtsal bir genetik hastalıktır. Otozomal dominant kalıtsal, hastalığın ortaya çıkması için anne veya babadan sadece birinin bu genetik değişikliği taşıması yeterlidir anlamına gelir.
Hastalık, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan tümörler ve pigmentasyon bozukluklarıyla kendini gösterir. Carney kompleksi özellikle kalp, cilt, böbrekler, endokrin organlar, üreme organları ve sinir sisteminde tümör oluşumuna yol açabilir. Hastalık, ciltte pigment değişiklikleri, mavi nevüsler (mavi-siyah cilt lekeleri), testis tümörü, adrenokortikal tümörler ve en önemlisi kalpte miksoma olarak adlandırılan iyi huylu tümörlerle seyredebilir.
Carney Kompleksi ve Kalp Hastalıkları
Carney kompleksinin en önemli komplikasyonlarından biri kalpte oluşan miksomalardır. Miksomalar, kalbin içinde genellikle sol kulakçıkta gelişen iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Çünkü kalp içindeki kan akışını engelleyebilir, kalp kapaklarında hasara yol açabilir veya emboli riskini artırarak felce neden olabilirler. Miksomalar sıklıkla nefes darlığı, göğüs ağrısı, bayılma ve çarpıntı gibi semptomlara yol açar. Cerrahi müdahale ile miksomalar çıkarılsa bile Carney kompleksine sahip hastalarda tümörlerin tekrarlama riski bulunur.
Tedavi ve Takip
Carney kompleksinde kalp tümörleri erken teşhis edilmezse, kalp fonksiyonlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, Carney kompleksi tanısı alan hastaların düzenli kardiyolojik kontrollerle izlenmesi büyük önem taşır veya kalpte mikroma teşhisi konan hastalara Carney kompleksinin de araştırılması önemlidir. Bu durumda ailelerinin ve akrabaların da araştırılması gerekir. Tedavi genellikle tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasına dayanır, ancak tekrarlama riski nedeniyle takip gerekir.
Carney kompleksi hakkında detaylı bilgi, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ya da iletişim formu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz. Adres ve iletişim bilgilerimizi Google Haritalar üzerinden inceleyebilirsiniz.
Kalp sağlığınızı korumak ve daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.