fbpx

Kalp Ameliyatı Olmak Ömür Boyu Yara İzini Taşımak Demek Değil

0

Açık kalp ameliyatları sonrası vücutta kalan büyük yara izlerinin sebep olduğu psikolojik ve sosyal sorunlar Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahiyle en aza indiriliyor.

Açık kalp ameliyatları sonrası vücutta kalan büyük yara izlerinin sebep olduğu psikolojik ve sosyal sorunlar Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahiyle en aza indiriliyor. Ülkemizde kalp-damar cerrahları tarafından kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılan yöntem hakkında Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Mustafa Güden, ‘Açık ameliyat sonrası yara izinizi saklamak gibi bir şansınız yok.Fakat bu yöntemle kendiniz bile yara izini göremiyorsunuz”dedi.

Açık kalp ameliyatları sonrası vücutta 20 cm’e yakın bir yara izi kaldığını belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Mustafa Güden, ‘Açık kalp ameliyatları sonrasında yara izinizi saklamak gibi bir imkanınız yok. Çünkü büyük ve belirgin bir iz kalıyor. Fakat Minimal İnvaziv ve Robotik operasyonlarda ben hastalara söylüyorum aynanın karşısına geçip baktıklarında kendileri bile yara izlerini göremezler. Çünkü göğsün altında kalan küçük bir çizgi halinde oluyor. ve bu hastaların sürekli bir yara iziyle karşı karşıya kalma durumunu ortadan kaldırdığı için psikolojik yönden de hastaları rahatlatıyor” diye konuştu.

‘Bu Yöntem Hastalara Psikolojik Olarakta Avantaj Sağlıyor’

Bu yöntemin her hastaya uygulanmadığını ifade eden Prof. Dr. Güden, incelenmesi gereken noktalar gözden geçirildikten sonra hastanın klasik açık cerrahiyle mi yoksa minimal invaziv yöntemle mi ameliyat edileceğine karar verildiğini söyledi. Minimal İnvaziv yöntemle gerçekleşen operasyonlardan sonra yaraların iyileşme süresinin daha kısa olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Güden, ‘Hastanın günlük yaşamına dönüş süresi açık cerrahiye göre daha hızlı oluyor. Ayrıca yara izi olmaması sebebiyle de iyileştikten sonra bu operasyon unutuluyor. Yalnızca hasta değil birlikte paylaşılan bir hayatta eş de bu durumdan fazlasıyla etkileniyor. Kalbinde delik olan bir bayan düşünün ameliyat olduktan sonra bu kişi hayatına gayet sağlıklı bir şekilde devam edebilecek, evlenebilecek hatta çocuk sahibi olabilecek fakat genç yaşta bir operasyon geçiriyorsunuz ve vücudunuzda 20cm’e yakın bir yara izi kalıyor. Bundan psikolojik olarak etkilenmemeniz mümkün değil. Böyle şeylerin daha fazla yaşanmaması için minimal invaziv yöntemin yaygınlaşması ve uygun hastalarda kullanılması için çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: Haberler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.