Kalp Kapak Ameliyatı Olan Kadınlar Çocuk Sahibi Olabilir mi?
Kadınların kalp kapak hastalıklarında ilk seçenek kapakların tamir edilmesi yönündedir. Böylece hastaların kan sulandırıcı kullanmalarına gerek kalmamaktadır. Tamir edilemediği durumlarda mekanik kapak kullanılabilmektedir.
Mekanik kapakları olan hastaların kan sulandırıcı kullanmaları zaruri olduğu ve bu kan sulandırıcı ilacın anne karnındaki çocuğun gelişimine zarar verebileceği için bu hastaların hamile kalmaları yasaklanmıştır. Ardından bebeğe zarar vermeyen iğne olarak kan sulandırıcıların kullanılmasıyla bu yasak kalkmıştır. Hamile kalmaya karar verildiğinde ağızdan alınan kan sulandırıcı kesilmekte ve hamilelik süresince kan sulandırıcı iğne olarak kullanılmaktadır.
Mekanik kapak bulunan hastaların hamilelikleri hem anne hem de bebek açısından kalp hastalığı olmayan insanlara göre biraz daha fazla risk taşımaktadır. Bu nedenle hamilelik sürecine hastanın tek başına karar vermesi sakıncalıdır. Kan sulandırıcı konusu dışında, hamilelik için hastayı takip eden kardiyoloji doktorunun muayene sonrası karar vermesi şarttır. Hastaların muhakkak hem kadın doğum hastalıkları doktoru ve hem kardioloji doktoru kontrolü altında belirlenmiş zamanda hamile kalmaları gerekmektedir. Hamilelik süreci boyunca da doktor kontrollerinin çok düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Kardiyolog Arzu Yıldırım ile kalp kapak ameliyatlarını ve “Kapak ameliyatları çocuk doğurmaya engel mi?” konusunda merak edilenleri konuştuk. Videonun tamamına YouTube kanalımızdaki Kalp Kapak Ameliyatları (Mitral, Aort, Triküspid, Pulmoner) başlıklı videodan ulaşabilirsiniz.
Birçok hastamız ameliyat sonrasında kontrollü bir şekilde bebek sahibi olmuşlardır. Diğer içerikler için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.