fbpx

Mekanik ve Biyolojik Kalp Kapak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

0

Kalp kapakları, kalbinizin doğru şekilde çalışmasını sağlayan önemli bir yapıdır. Kapakların doğru çalışmaması durumunda, kapak tamiri veya değişimi gerekebilir. Kalp kapağı tedavilerinde temel amaç doğal kapağın korunarak tamir yöntemleri ile onarılmasıdır. Hastanın kendi kapağının tamir edilmesi, dünyada kabul edilen en iyi yöntemdir. Ancak, her zaman kapak tamiri mümkün olmayabilir ve bazı durumlarda mekanik veya biyolojik kapaklar kullanılabilir.

Mekanik kapakların bir ömrü yoktur. Uzun yıllar sorunsuz çalışabilir ama zamanla farklı sorunlar ortaya çıkabilir ve yeniden ameliyat gerektirebilir. Özellikle kapağın etrafından yeniden kaçak oluşması, kapak etrafındaki dokularının kapağa doğru ilerlemesi veya bir enfeksiyon gelişmesi gibi durumlarda yeniden ameliyat gerekebilir.

Biyolojik kapaklar ise belirli bir ömre sahiptir. Özellikle 50 yaşın altındaki hastalarda, biyolojik kapaklar 10 yıl içinde aort ve mitral pozisyonuna göre yaklaşık %30 ile %50 oranında bozulabilir. Bu nedenle, 50 yaşın altındaki hastalarda genellikle mekanik kapaklar tercih edilir ama hamilelik beklentisi varsa veya kan sulandırıcı kullanımı mümkün değilse, kapağın tamir edilememesi durumunda bozulma oranı yüksek olmasına rağmen biyolojik kapak kullanılabilir.

65 yaşın üstündeki yaşlılarda biyolojik kapaklar tercih edilir. Aort kapak pozisyonunda biyolojik kapak kullanıldığında, 20 yıl içinde %15 civarında bozulma görülebilir. Mitral kapak pozisyonunda ise 10 yıl içinde bu oran yaklaşık %15’tir. 50-65 yaş arasında biyolojik kapakların bozulma oranı bu rakamlardan daha yüksek olmasına rağmen hastaların tercihi üzerine kullanılması kabul edilebilir.

Kapak seçiminde hastaların sadece hastalık durumu değil, aynı zamanda sosyal durumu ve meslek gibi konular da ayrıca değerlendirilerek karar verilmelidir. Bu süreç hastayla birlikte değerlendirilerek karar verilecek bir  durumdur. Bu nedenle kullanılacak kalp kapağının hangisinin tercih edileceği konusunda, doktor ve hasta arasında detaylı bir bilgilendirme ve karar süreci gereklidir.

Kalp kapak tamiri veya değişimi ameliyatları hakkında detaylı bilgi hakkında, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ya da iletişim formu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz. Adres ve iletişim bilgilerimizi Google Haritalar üzerinden inceleyebilirsiniz.

Konuyla ilgili olarak daha önce paylaştığımız Mekanik ve Biyolojik Kalp Kapaklarının Ömrü Ne Kadardır? başlıklı yazımızı da incelemenizi öneriyoruz.  Kalp sağlığınızı korumak ve daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.